Domowe ciasta, czyli jak zacząć pieczenie ciast

Udostępnij:

Wszyscy uwielbiamy różnego rodzaju słodkości. Lubimy cukierki, ciasteczka i czekoladki. W sezonie letnim naszą uwagę przyciągają lody i gofry. Bardzo smakują nam też różnego rodzaju ciasta. Możemy je kupić w cukierni, ale najlepiej smakują te wykonane samodzielnie.

Wiele osób nie umie samodzielnie zrobić żadnego ciasto. Warto jest się tego nauczyć, ponieważ na prawdę nie jest to trudne. Wystarczy tylko dobry przepis i odrobina dobrych chęci. Nie potrzebny jest nawet żaden skomplikowany sprzęt - wystarczy miska, łyżka i piekarnik. Z pewnością, każdy z nas ma w domu te rzeczy. Należy jednak przyznać, że posiadanie miksera potrafi znacznie usprawnić cały proces. Zatem, jeżeli planujemy zacząć piec, to warto się w niego wyposażyć.

Ciekawe przepisy na ciasta znajdziemy w internecie, w książkach kucharskich lub w kobiecych czasopismach. O sprawdzony przepis możemy również poprosić kogoś z rodziny lub znajomych, którzy mają doświadczenie w pieczeniu ciast. Wtedy będziemy mieć pewność, że jest on sprawdzony. Na początku dobrze zacząć od prostych ciast. Przygotujemy je najczęściej przez wymieszanie ze sobą odpowiednich składników. Potem wystarczy wylać ciasto do blachy lub formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Do najprostszych ciast należy biszkopt, babka piaskowa czy też murzynek. Doskonale smakują razem z kawą lub mlekiem. Można je również posmarować dżemem i czekoladą.

Kiedy nabierzemy trochę doświadczenia w pieczeniu najprostszych ciast, to możemy przejść na wyższy poziom. Zamiast babki piaskowej możemy spróbować upiec babkę drożdżową. Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie odpowiedniego zaczynu i dokładne wyrobienie ciasta. Możemy do niego dodać rodzynki o poczekać aż cisto wyrośnie. Następnie należy je przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeżeli podczas pieczenia ciasto ładnie rośnie i rumieni się, to znaczy, że wszystko jest okej. Po wyjęciu babki z piekarnika możemy polać ją lukrem. Zrobienie lukru jest banalnie proste. Do cukru pudru dodaje się odrobinę mleka, wody lub soku z cytryny i dokładnie miesza. Tak przyrządzona babkę możemy podać na Wielkanoc. Z pewnością zrobi na gościach ogromne wrażenie.

Jeżeli czujemy się na siłach, to możemy też zacząć wykonywać ciasta kruche. Przepis na ciasto kruche jest nieco bardziej skomplikowany. Do jego przyrządzenia niezbędna jest nieco większa ilość tłuszczu. Najlepsze jest masło. Powinno się je rozpuścić w rondelku i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Ważne jest również, aby wyrobione cisto kruche spędziło trochę czasu w lodówce. Dopiero, kiedy jest dobrze schłodzone, to możemy wyłożyć nim blachę i rozpocząć pieczenie.

Pieczenie ciast to nic trudnego, dlatego warto jest to robić. Domowe ciasta świetnie smakują, a ich twórcy mają niesamowitą satysfakcję.

Artykuł zewnętrzny

0 Komentarze

Socialmedia

Warte uwagi

Nowoczesny biznes wybiera Kraków

Dzięki olbrzymieniu zainteresowaniu nowoczesnych firm z sektora usług biznesowych, od kilku lat w Krakowie przybywa nowych miejsc pracy. Pracodawcy zwracają uwagę na takie atuty miasta...

Pogoda w Krakowie